101 elektrische deelauto’s in Vlaanderen beschikbaar voor alle Vlaskracht-vennoten.

Zondag 16 mei werd in Bonheiden CEDAN, het ‘Coöperatief Elektrisch DeelAuto Netwerk’, officieel voorgesteld in bijzijn van Vlaamse Minister van Mobiliteit Lydia Peeters en Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten. Elke Vlaskracht-vennoot krijgt hiermee toegang tot meer dan 100 elektrische deelwagens in Vlaanderen die deel uitmaken van dit netwerk. CEDAN is een samenwerking tussen de burgercoöperaties CoopStroom en Partago.

Beide ministers koppelden de 20 aanwezige CoopStroom- en Partago-auto’s aan een symbolische laadpaal. “Deelauto’s maken deel uit van de mobiliteit van de toekomst waar we van het ene vervoersmiddel op het andere kunnen overstappen,” zei minister Peeters. “Dat in dit project bovendien nog eens gekozen wordt voor elektrische deelwagens is een mooie kruisbestuiving tussen duurzaamheid en mobiliteit.” Ook minister Van der Straeten was enthousiast over het initiatief: “Enkel door burgers actief te betrekken bij de energieswitch kunnen we een maatschappelijk draagvlak creëren. Dit is precies waarom energiegemeenschappen zo’n belangrijke rol spelen.”

De officiële lancering van CEDAN vond plaats in Bonheiden en die locatie was bewust gekozen. Naast een actieve Partago-gemeente is Bonheiden sinds 2020 ook het decor voor de eerste bidirectionele laadpaal op Belgische bodem, geplaatst door energiecoöperatie ZuidtrAnt. Dergelijke slimme laadpalen komen optimaal tot hun recht in combinatie met deelwagens, omdat de laadpaal in verbinding kan staan met het reservatiesysteem van de auto’s en zo kan beslissen wanneer elke wagen wel of niet geladen moet worden. Dit principe garandeert stabiliteit voor het elektriciteitsnet door pieken en dalen op te vangen.

Elektrische deelauto’s zijn heel gemakkelijk in gebruik. Een ideale vervanging voor de tweede auto, of zelfs de eerste. De elektrische deelauto’s die deel uitmaken van CEDAN kan je als Vlaskracht-vennoot reserveren via de CoopStroom app die via deze weg kan worden gedownload.

De verschillende locaties in Vlaanderen waar je deze deelauto’s kan vinden, vind je terug op cedan.be.