11 Zuid-West-Vlaamse gemeenten richten Klimaatfonds op

Eind december 2022 hielden 11 Zuid-West-Vlaamse gemeenten het Klimaatfonds boven de doopvont. Het fonds steunt burgers, bedrijven en organisaties die projecten realiseren ten voordele van het klimaat. Wie een project indient, krijgt na goedkeuring tot 50% steun.

0,5 euro per inwoner, zoveel trekt elke initiatiefnemende gemeente uit om in het Klimaatfonds te storten, samen goed voor om en bij de 150.000 euro per jaar. Daar doet Leiedal jaarlijks nog eens 40.000 euro bij.

Met het werkingsbudget kunnen projecten met een niet-commercieel karakter ondersteund worden die een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatopwarming. Denk maar aan de aanleg van pluk- of buurttuinen, het leggen van zonnepanelen of het collectief ontharden van voortuinen.

Zowel burgers, verenigingen als bedrijven kunnen projecten indienen.
Zo kan je er als buurt over nadenken om een groot dak (van een school, magazijn of buurthuis) vol te leggen met zonnepanelen en aan energiedelen te doen.

Heb je zo’n project voor ogen?
Laat het ons weten. Zo kan Vlaskracht bijvoorbeeld instaan voor het deel van de eigen investering die je zelf moet ophoesten voor je project. Een ander deel recupereer je dan via het Klimaatfonds dat de komende jaren actief wordt.

Wil je samen nadenken over mogelijke initiatieven in je eigen buurt?
Ook dat kan, we zijn maar een mailtje of een belletje van je verwijderd…