Community event: elektrisch autorijden en laden

Zaterdag 3 juli was het eerste community event waarin we sinds meer dan een jaar terug eens fysiek konden samenkomen. Deze keer stond de elektrische auto op de agenda. Zowel experts als ervaren gebruikers van elektrisch aangedreven auto’s deelden hun kennis en ervaring.

Stefan Grosjean (Smappee / Snowball)

Onze gastheer Stefan Grosjean ontving de deelnemers in de klimaatneutrale ‘Snowball’, het industriële pand waar ondermeer Smappee zijn kantoor en productieruimte heeft op het bedrijventerrein Evolis. Stefan maakte duidelijk hoe de technologie van Smappee energieverbruik kan optimaliseren en hoe je het beste rendement haalt uit zonnepalen in combinatie met elektrisch laden. 

Het hoogtechnologische kantoorgebouw Snowball verbruikt dankzij ondermeer de Smappee technologie slechts 1/3 van de stroom die de zonnepanelen op het gebouw opwekt. Een deel van die stroom wordt via de laadpalen op de parking van Snowball verdeeld en opgeslagen in een batterij.

We zijn dan ook trots te kunnen aankondigen dat Vlaskracht vanaf september zijn intrek zal nemen in de Snowball en omringd zal zijn door bedrijven die onze missie en visie delen. 

Piet Verhoeve (Origanius)

Technologie- en innovatieconsultant Piet Verhoeve (Origanius) vertelde de aanwezigen hoe elektrisch autorijden een andere rijattitude vraagt dan rijden met de klassieke ontploffingsmotor. Zo rijd je niet langer tot je tank in dat geval batterij leeg is, maar laad je bij waar de auto toch even stil staat. Voor lange afstanden zijn er de snelladers waar je je koffie drinkt tijdens het laden in de plaats van na het tanken. Intussen zijn er verschillende routeplanners die routes uitstippelen langs laadpunten op het ogenblik dat je die nodig zal hebben. En vrees je een platte batterij net voor je thuis bent, dan kan je nog altijd wat trager rijden en zo wat extra kilometers winnen.

Aurelie van Obbergen (Leiedal)

Aurelie Van Obbergen, stedenbouwkundig ontwerper bij Leiedal, had het over hun plannen om duurzame energie zowel lokaal op te wekken als te verbruiken en de rol van duurzame mobiliteit in deze plannen.

Philippe Awouters (Vlaskracht)

Elektrisch autodelen van Partago – De burgercoöperatie voor elektrische deelauto’s waar alle Vlaskracht vennoten automatisch gebruik van kunnen maken, werd door Vlaskracht bestuurder Philippe Awouters voorgesteld. Ook de demonstratie van hoe je een elektrische auto oplaadt aan een laadpaal op de parking van Snowball werd gesmaakt door de aanwezigen. “Zo eenvoudig’, was een reactie die we van verschillende geïnteresseerde aanwezigen optekenden.

Wim Storme (Vlaskracht)

Dagvoorzitter en tevens bestuurder van Vlaskracht Wim Storme modereerde het panel waarin naast de experten ook chauffeurs die al enige tijd elektrisch rijden hun ervaring deelden en de vragen van het publiek antwoorden. Wij danken naast de aanwezigen graag ook de hierboven vermelde sprekers als de getuigen Rik Steeland , Achiel Bekaert, Ingrid Thys en Nik De Clercq.

Bekijk onze community video

Op het volgende community event gaan we dieper in op de (thuis)batterij. Meer info mag je in een volgende nieuwsbrief verwachten in de maand september.