Nieuwsbrief januari 2020 – infoavond 12/02/2020

De feestdrukte is alweer voorbij en we zitten volop in het nieuwe jaar 2020. Het jaar is nog maar net gestart of we hebben terug enkele nieuwigheden aan te kondigen.

ZONkracht
Het project ZONkracht, waarbij we – samen met de collega’s van Beauvent in eerste fase op meer dan 20 gemeentelijke gebouwen zonnepanelen plaatsen – loopt gestaag verder waarbij we met de aannemers de nodige voorbereidingen aan het treffen zijn om de volgende uitvoeringen aan te vatten. De eerste installaties in Deerlijk en Menen gaan in januari nog in dienst.

Daarnaast was de kapitaaloproep, die we lanceerden in december, een groot succes. Samen met de burgers van de verschillende gemeentes en de aandeelhouders staan we financieel klaar om deze eerste fase tot een goed einde te brengen. We zijn dan ook bijzonder trots dat het vertrouwen in Vlaskracht groot is en dat we met dit resultaat kunnen uitpakken. Zo kunnen we ook meer en meer geloofwaardigheid creëren bij de burgers, bedrijven en lokale besturen rondom ons.

Duurzame stroom kopen via Vlaskracht
Als vennoot van Vlaskracht is het vanaf heden mogelijk om duurzame stroom aan te kopen via Ecopower. Deze elektriciteit is 100% groene energie, dit wil dus zeggen dat de verkochte elektriciteit niet vanuit kernenergie, fossiele brandstoffen of buitenlandse certificaten van oorsprong komen. Maar wel vanuit Belgische zon, wind en waterkracht. Ecopower krijgt dan ook in het Greenpeace-klassement een maximumscore van 20/20! Deze herkomst is ook na te gaan via de Groencheck van de VREG.


Via de projecten die door Vlaskracht geplaatst worden kan u dus genieten van duurzame én lokaal opgewekte energie, die je kan gebruiken bij u thuis. Hiervoor heeft Vlaskracht een injectiecontract met Ecopower waarbij de niet verbruikte zonnestroom uit onze projecten wordt verkocht aan Ecopower en u op deze manier zonnestroom kan aankopen van Vlaskracht. Vlaskracht kan dit niet rechtstreeks doen omdat we zelf niet beschikken over een licentie voor elektriciteitsverkoop. Als dit geen mooi voorbeeld is van een lokaal energiebeleid!

Ecopower kiest er voor om geen abonnementskosten te vragen en geen verschil te maken tussen dag-en nachttarief. Doordat Ecopower ook een energiecoöperatieve is, is deze net als Vlaskracht niet winst gedreven. Enkel de Bijdrage Energiefonds en het procumententarief worden apart aangerekend. Hierdoor is deze energieleverancier zeer competitief tegenover uw eigen energieleverancier. Het enige wat u nodig heeft is minimaal één aandeel van Vlaskracht. Voor meer informatie of om over te schakelen naar Ecopower als energieleverancier kan je terecht op volgende link.

Naast Ecopower en Beauvent is Vlaskracht nog maar de derde energiecoöperatie in België die ook deze diensten aanbiedt naar zijn aandeelhouders.

Elektrische deelwagens in Zwevegem en Harelbeke
Naast het investeren in duurzame energieopwekking staat Vlaskracht ook stil bij de veranderende mobiliteit. Dit wil zeggen dat deze meer en meer elektrisch zal worden en we op een andere manier moeten omgaan met deze mobiliteit.

Vlaskracht heeft in september 2019 ingetekend op een klimaatsubsidie-oproep van de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met de stad Harelbeke, de gemeente Zwevegem en de Brugse coöperatie Coopstroom. Hiervoor kregen we subsidies voor de aankoop van 3 elektrische deelwagens in combinatie met elektrisch laden van deze wagens via de zonnepanelen gelegd op de gemeentelijke gebouwen.

Dit deelwagensysteem zal een volledig gedigitaliseerd systeem zijn waarbij je de wagen kan reserveren en gebruiken via een app. In Harelbeke – Stasegem komen een elektrische Renault Zoë en een elektrische Renault Kangoo “groot model”. In Zwevegem komt een elektrische Renault Zoë.

Infoavond 12 februari

Op dinsdag 12 februari organiseren we een extra infomoment om onder andere zowel de stroomaankoop via Ecopower en het project E-deelwagens verder toe te lichten.

Dit gaat door in Hangar K- Kortrijk Weide, Nelson Mandelaplein 2, 8500 Kortrijk om 20.00h.

Voor de praktische organisatie vragen we om tegen vrijdag 7 februari via info@vlaskracht.be te bevestigen of u aanwezig bent.

We zijn ook nog steeds op zoek naar bijkomende vrijwilligers, die samen met de oprichters samenwerken om projecten tot een goed einde te brengen. Bijvoorbeeld om de zonnepanelen installatie bij UBUNTUx8K facilitair op te volgen of om peter te zijn van de deelwagens, zodat deze regelmatig oa. gereinigd worden. Heb je hier interesse voor, spreek ons zeker aan!

Daarnaast staan we ook steeds open om nieuwe opportuniteiten te bekijken en potentiële projecten te becijferen. Heb je weet van een project of een mogelijke kans waarbij Vlaskracht zijn steentje kan bijdragen, laat dit zeker weten via ons antwoordformulier op de website.