Nieuwsbrief september 2020

Uitnodiging infoavond deelwagens onderaan de nieuwsbrief.

Vlaskracht viert zijn tweede levensjaar, daarom is het zeker nog eens tijd om een nieuwsbrief rond te sturen. De voorbije maanden waren niet altijd even gemakkelijk maar door de bewuste digitalisering van Vlaskracht had COVID-19 een minimale impact op onze operationele werking. De lopende projecten werden volgens planning verdergezet. Dit is niet alleen goed nieuws voor de partners waar we mee samenwerken maar ook voor onze aandeelhouders.

Op 7 juni ging de eerste Algemene Vergadering door, dit via digitale weg. In deze uiteenzetting werd onder andere het activiteitenverslag 2018 – 2019 gepresenteerd, het nieuwe Huishoudelijk Reglement goedgekeurd, toelichting en goedkeuring van de jaarrekening en kwijting van de bestuurders. Deze documenten zijn terug te vinden op de website.

Daarnaast hebben we niet stilgezeten, er werd een rentabiliteitsstudie uitgewerkt voor een middelgrote windturbine. Jammer genoeg is dit project, zelf met forse subsidies, niet rendabel. Samen met de partner hebben we besloten het project niet verder uit te werken.

Ons eerste project samen met UBUNTUx8K heeft in totaal al voor 112kWh aan zonne-energie opgebracht. Dit is te vergelijken met het elektrisch jaarverbruik van 32 gezinnen.

Activiteitenverslag 2018 – 2019

De voorbije twee jaar waren voor de oprichters en vrijwilligers een waar leerproces. Waarbij er in 2018 – 2019 verschillende activiteiten en projecten zijn doorgegaan, daarom zetten we nog alles even op een rijtje.

In het najaar van 2017 bracht de Intercommunale Leiedal burgers uit de regio bijeen om te brainstormen rond het concept burgercoöperatie voor energie. Dit monde uit tot de oprichting van Vlaskracht op 9 september 2018. Ondertussen is Vlaskracht lid van REScoop en hebben we onze NRC erkenning. Daarnaast zag ook vzw Elyse het levenslicht, dit om de vele vrijwilligers afdoende te kunnen verzekeren.

Op 14 december 2018 hielden we ons openingsevenement in Hangaar K te Kortrijk. We hopen dat we op termijn terug z’n evenement kunnen organiseren. Het zou fijn zijn onze aandeelhouders en sympathisanten nog eens te zien en van ideeën te kunnen wisselen.

Op 6 juni 2019 gaf Pieter Boussemaere zijn voordracht “10 klimaatacties die werken”. Verschillende nieuwsbrieven en 5 persberichten gingen de wereld in en we maakten actief gebruik van onze accounts op Twitter, Facebook en Linkedin.

Het eerste project werd snel een feit, samen met UBUNTUx8K konden we een installatie van 125kWp plaatsen. Hiervoor konden we 125.000 euro ophalen bij de buurtbewoners, medewerkers en aandeelhouders.

Ondertussen hadden we de overheidsopdracht binnen voor het financiëren, leveren, plaatsen en exploiteren van PV-panelen op gebouwen van lokale besturen. Dit goed voor 950kWp aan zonnepanelen.

Vlaskracht is samen met 3 ander burgercoöperaties voor energie ingestapt in het VLAIO-subsidieproject Agrivoltaïcs. Die tot doel heeft om hernieuwbare energie te combineren met duurzame landbouw.

Naar extra diensten voor onze aandeelhouders zaten we ook niet stil. Via Vlaskracht is het mogelijk om 100% duurzame elektriciteit aan te kopen via Ecopower. Daarnaast konden we via subsidie van Provincie West-Vlaanderen 3 elektrische deelwagens aankopen in samenwerking met onze zustercoöperatie CoopStroom. Deze worden ingezet in de gemeenten Stasegem en Zwevegem. Via hun aandeel kunnen onze aandeelhouders hiervan gebruik maken via voordelige tarieven.

ZONkracht

Het project ZONkracht draait op volle toeren, gelukkig kon COVID-19 niet al te veel roet in het eten strooien. Verschillende installaties zijn reeds in dienst en produceren zonnestoom. Waaronder installaties in Zwevegem, Deerlijk, Harelbeke, Waregem en Wervik.

Ook zijn we trots om te melden dat Menen, Anzegem en Avelgem zich ook aangesloten hebben bij het project. In deze gemeentes zijn we de voorbereidingen aan het treffen om dan in een later tijdstip ook de installaties te kunnen plaatsen. In Menen hebben we ondertussen ook de eerste installaties geplaatst.

Elektrische deelwagens in Zwevegem en Harelbeke

Op 2 september was het zover, onze drie deelwagens werden wereldkundig gemaakt. Er ging een persmoment door bij het laadpunt in Stasegem. Hierbij waren zowel de schepenen van Zwevegem en Stasegem alsook de gedeputeerde van de Provincie aanwezig.

We hebben het zelf al even geprobeerd, elektrisch rijden is zeer fijn om te doen! Alle wagens hebben zelf een naam, deze in Zwevegem heet Zoë. In Stasegem heten ze Tessa (naar meter Tessa Wullaert, Red Flames) en Gusta (verwijzend naar de Sint-Augustinuskerk).

Om de wagens te gebruiken, stuur je als aandeelhouder een kopie van je rijbewijs en identiteitskaart naar autodelen@vlaskracht.be of meld je je aan via het contactformulier op de website. Je krijgt een mail met je login. Na downloaden van de app en het kopen rijtegoed (credits), kan je de weg op! Een rit naar de winkel kost je gemiddeld 7,5€; naar je familie 3h en 50 km komt op ongeveer 25€. Bekijk de tarieven op www.vlaskracht.be/deelwagens. Het rijtegoed vervalt nooit. Rij je niet, dan betaal je niets. Er is geen maandelijke kost.

We vertellen je er meer over in de infomomenten onder.

 

Infomoment deelwagens

Toelichting gebruik van de deelwagens in Stasegem en Zwevegem.

Stasegem
zaterdag 19 september 10h in De Zuiderkouter

Zwevegem
donderdag 1 oktober 19h30 in het Gemeentepunt

Wegens COVID-19 verplicht inschrijven via autodelen@vlaskracht.be.
Mondmasker verplicht!