Zonnepanelen voor gemeentebesturen Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem

Vlaskracht en Beauvent slaan de handen in elkaar

Tien lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen zullen vanaf 2019 zonnepanelen op hun gebouwen plaatsen. Dat doen ze in samenwerking met burgercoöperaties Beauvent en Vlaskracht. Iedereen kan mee investeren in de projecten door vennoot te worden. Zo krijgen burgers de kans om mee te investeren en samen de vruchten te plukken van projecten rond hernieuwbare energie.

Beauvent en Vlaskracht zijn burgercoöperaties die duurzame energie produceren en promoten. Vlaskracht is een lokale coöperatie die zich vorige vrijdag nog in Hangar K presenteerde aan het grote publiek met een gesmaakt startevent. Burgercoöperaties halen 100% kapitaal op bij de burgers, bij voorkeur uit de eigen gemeente of regio. Iedereen kan dus mee investeren in de projecten door vennoot te worden en aandelen te kopen bij een projectoproep. De kostprijs van één aandeel bedraagt 250 euro, waarbij elke vennoot één stem heeft, los van het aantal aangekochte aandelen. Per vennoot kunnen aandelen aangekocht worden tot maximaal 5.000 euro.

Met dit grootschalig initiatief volgen de meeste gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen het voorbeeld van Kuurne en Kortrijk. De lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen gingen in het burgemeestersconvenant een engagement aan om CO2 te besparen. Met deze actie geven ze hier concreet invulling aan. Beauvent en Vlaskracht overtuigden de lokale besturen van de samenwerking met hun sterk engagement voor burgerparticipatie. Beide vennootschappen zijn aangesloten bij REScoop (de overkoepelende federatie van energiecoöperaties in Vlaanderen) en dragen de internationaal erkende coöperatieve ICA-principes – vrijwillig, democratisch, participatie, onafhankelijk, informatie, samenwerking en aandacht voor de gemeenschap – hoog in het vaandel.

Deze beslissing om samen te werken ligt volledig in lijn met de eerdere beslissing van intercommunale Leiedal en heel wat lokale besturen in de regio om bij toekomstige projecten rond hernieuwbare energie te streven naar minstens 50% burgerparticipatie. Hiermee wil de regio niet alleen haar ambities rond groene stroom waarmaken, maar ook burgers de kans geven om mee te investeren en daar samen de vruchten van te plukken.

De aanduiding van Beauvent en Vlaskracht als samenwerkingspartners gebeurde in een overheidsaanbesteding die Leiedal voerde namens tien gemeenten: Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Op basis van deze gunning kunnen de deelnemende openbare besturen vanaf 2019 zes jaar lang zonnepanelen laten plaatsen op de gebouwen die hiervoor geschikt zijn.

Project details

  • Locatie: Zuid-West-Vlaanderen
  • Datum: 2019
  • Status: voorbereiding
  • Opgehaald bedragi

    ntb

  • i

Heb je een project in gedachten?

Laat het ons weten!

Heb je een idee over een project laat het ons zeker weten.

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.