Vlaskracht haalt extra kapitaal op.  

Tax Shelter 

Voor de laatste keer mochten we met Vlaskracht gebruik maken van de Tax Shelter regeling om aandelen met belastingvoordeel aan te bieden. Hiermee haalden we in twee weken tijd €250.000 op waarmee kan geïnvesteerd worden in Seacoop, een samenwerking met 33 energie burgercoöperaties, die zal participeren in de nieuwe windturbineparken in de Prinses Elisabethzone voor onze kust. Daarnaast werd Vlaskracht ook nog door enkele grote lokale bedrijven gevraagd een voorstel op te maken om mee te investeren in de installatie van een zonnepaneelproject waarmee lokaal eigen duurzame stroom kan worden geproduceerd.  

Vlaskracht slaat de handen in elkaar met drie energie burgercoöperaties en groene stroomproducent Eneco. 

Met de tweede kapitaalronde haalden we nog eens €130.000 op. Hiermee wordt de aankoop van een operationele windturbine van Eneco gefinancierd waarvoor we de handen in elkaar sloegen met ‘Stroomvloed’ (Leie- en Scheldesteek), ‘Navitas Energie’ (Hageland en West-Limburg) en ‘Campina Energie’ (Kempen). Samen met de vier energie burgercoöperaties verwerven we hiermee de helft van een windturbine die garant staat voor een onmiddellijke financiële opbrengst. Bij de bouw van nieuwe windturbines kan het tot drie jaar duren vooraleer de investering ook winst genereert. Deze aankoop kadert trouwens in een structurele samenwerking van de 4 coöperaties met de stroomproducent Eneco waarmee in de toekomst nog andere duurzame stroomprojecten zullen worden opgezet.  
Deze windturbine waar Vlaskracht een achtste deel van verwerft, heeft een vermogen van 3,4 MW en produceert jaarlijks zo’n 8500 MWh elektriciteit. Dit komt overeen met een elektriciteitsvoorziening van zo’n 2.400 gezinnen en reduceert op die manier jaarlijks 4.000 ton CO2. Dit komt overeen met het werk van 200.000 bomen in een jaar.