VlasKracht Nieuwsbrief december 2018

We mogen toch wel zeggen dat 2018 terug een bewogen jaar is geweest, zeker op vlak van energie en duurzaamheid. Energie werd terug een stukje duurder, dit zullen we jammer genoeg allemaal voelen in onze portemonnee. We kwamen ook massaal op straat om ons stem te laten horen op 2 december met de actie “Clame the Climate”. Kerncentrales werden geactiveerd en gedeactiveerd alsof het de normaalste zaak van de wereld was. We kregen terug allemaal de melding dat we niet zeker zijn of we de kerstkalkoen wel warm zouden kunnen serveren indien er stroomtekort zou optreden. De te behalen klimaat doelstellingen lijken verder weg dan ooit te voren!

Gelukkig liep het, door het warme najaar, allemaal niet z’n vaart en konden we met zijn allen genieten van een (letterlijk) warme kerst. Ook vanuit Vlaskracht was het einde van 2018 een hartverwarmende afsluiter. Met 200 aanwezigen was ons startevent een schot in de roos. Onze sprekers Tine Hens, Dirk Meire, Wouter Deprez en Nele Roobroeck gaven ons een duidelijk beeld van burgercoöperatie en dit elk op hun eigen unieke manier. Het werd ons ook duidelijk dat, vanuit perspectief van de burger, de vraag nog meer gesteld wordt wat Vlaskracht juist doet. Naast website, nieuwsbrief en andere mogelijke social media kanalen, is ook het doel om dit piekfijn uit te leggen bij de voorstelling van het eerste project. Waarbij we zowel het project zullen uitleggen alsook de werking van de financiering door Vlaskracht, de burger dus.

Zoals we reeds eerder melden is het eerste project binnen en lopen de voorbereidingen. Eens de tijd rijp is zal hier verder over gecommuniceerd worden. Onze website zullen we up-to-date houden zodat de status van het project zichtbaar blijft.

Ondertussen kunnen we ook trots melden dat het tweede project binnen is. Samen met Beauvent hebben we de tender binnen om vanaf 2019 zonnepanelen te plaatsen op de gebouwen van de gemeentes Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. We kijken er naar uit dat de nieuwe besturen hier maximaal gebruik zullen van maken. Zodat de burger mee kan investeren in deze projecten ten voordelen van zijn gemeente! Meer info kan je hierover terug vinden op de website van Leiedal

Als slot willen we vanuit de Raad van Bestuur van Vlaskracht iedereen nog een gelukkig eindejaar toewensen. En hopen we, samen met de burger, een boost te geven aan de lokale duurzaamheid en energieopwekking in 2019!Belangrijke boodschap!

Ondertussen zijn er al heel wat burgers die een eerste aandeel gekocht hebben. Hiervoor zijn we natuurlijk bijzonder gelukkig dat het vertrouwen er is. De goedkeuring tot toetreding als vennoot zal doorgaan op de volgende Raad van Bestuur, midden januari 2019. Het is dus volkomen normaal dat, indien je een aandeel kocht, je nog geen bevestiging ontvangen hebt. Belangrijk om weten is dat datum aankoop aandeel dan ook datum is van het aandeel en niet de goedkeuringsdatum tot toetreding.