VlasKracht Nieuwsbrief februari 2019

Vanuit Raad van Bestuur van Vlaskracht wensen we jullie eerst en vooral een gelukkig en gezond 2019. Hopelijk wordt dit een jaar waar we gezamenlijk de handen in elkaar mogen slaan om de lokale energiebehoeften aan te spijzen.

Bijeenkomst projecten 6 maart 2019, 20.00uur:
Op woensdag 6 maart organiseren we nog eens een avond waar geïnteresseerden welkom zijn om de lopende projecten even te overlopen. Hierbij willen we ook de projecten overlopen die aangekaart zijn door vrijwilligers en luisteren we graag welke potentiële projecten aangebracht kunnen worden.

Dit gaat door in Hangaar K (Nelson Mandelaplein 2 / Kortrijk weide, 8500 Kortrijk) om 20.00 uur in zaal “Eurostart”.

Aanbesteding Leiedal:
Zoals we in de vorige nieuwsbrief reeds melden hebben we de aanbesteding voor het plaats van zonnepanelen samen met Beauvent binnen. Deze maand zullen we samen met de gemeentes Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem kijken welke gebouwen in aanmerking komen. 

We hopen dan ook dat andere gemeentes, zowel binnen Leiedal als erbuiten, het nut van deze projecten inziet en mee in dit verhaal wil stappen.

Groep UBUNTU – PV project:
De voorbereiding voor het zonnepanelenproject te Ubuntu loopt op volle toeren. De dossiers zijn opgemaakt en gezonden naar de verschillende instanties om de nodige documenten en vergunningen aan te vragen. Daarnaast zal deze maand ook nog de prijsvraag vertrekken naar lokale aannemers, waarna we dan ook met een partij in zee gaan om het project uit te voeren.

Dit wil zeggen dat we nog perfect op schema zitten om tegen de zomer een operationele installatie te hebben. De kapitaaloproep zal voorafgaan door een infoavond waar zowel het project toegelicht zal worden als de details over de kapitaaloproep.

Vennoten:
Vorige week mochten we met de Raad van Bestuur het honderdste aandeel goedkeuren. Dit wil dus zeggen dat ondertussen honderd personen een eerste aandeel gekocht hebben en ons ten volste steunen met de coöperatie!

REScoop:
We staan nu ook op de kaart tussen onze zustercoöperaties. Zoals je op het kaartje hieronder kan zien vullen we deze mooi aan door ons te engageren om een lokale identiteit te vormen in de Leiestreek. Het leuke hieraan is dat we allemaal met open communicatie informatie en kennis delen met zowel de Vlaamse als Waalse coöperaties. REScoop.be vormt zelf een onderdeel van een Europees geheel waar verschillende overkoepelende nationale coöperaties de handen in elkaar slaan.  
NRC-erkening bij Vlaams Energieagentschap:
Sinds een paar weken staan we ook als referentie op de website van het VEA. Waar we ons mogen profileren als een energiecoöperatie dat NRC-erkend is. Dit wil zeggen dat we naast de ICA-principes, die van ethische aard zijn, we ons engageren om onderstaande acht technische criteria na te leven:

1. de vennootschap heeft als doel in de behoeften van haar vennoten te voorzien
2. de toetreding tot de vennootschap is vrij
3. de vennoten-klanten genieten van ristorno’s
4. alle vennoten hebben dezelfde rechten en verplichtingen
5. de stemming op de Algemene Vergadering is democratisch
6. de beheerders en commissarissen worden door de Algemene Vergadering benoemd
7. bij winst kunnen de vennoten een dividend van maximaal 6% op hun kapitaalsinbreng krijgen
8. de beheerders en commissarissen worden niet bezoldigd

Deze criteria gaan verder dan de legale voorwaarden waar een coöperatieve moet aan voldoen.

Belangrijke boodschap!
Ondertussen zijn er al heel wat burgers die een eerste aandeel gekocht hebben. Hiervoor zijn we natuurlijk bijzonder gelukkig dat het vertrouwen er is. We merken echter dat bij sommige vennoten het certificaat in de spambox terecht gekomen is. Gelieve dit even na te gaan, indien je dit niet terug kan vinden mag je ons zeker steeds even contacteren.