Infoavond rond Warmtepompen  

Schrijf je nu al in voor de nieuwe sessie over warmtepompen op 23/11 in menen.

schrijf hier in

De warmtepomp is het thema van het Vlaskracht energiecafé op 23 november om 19 u in zaal Vivaldi in LDC Allegro in Menen. Een onderwerp waar de laatste maanden steeds meer interesse voor is. De stijgende gasprijzen zijn hier niet vreemd aan. 

Mario Verhellen, expert in energetische renovaties, zal die avond dieper ingaan op de werking van een warmtepomp, de soorten warmtepompen, de kostprijs en het terugverdieneffect van een dergelijk verwarmingssysteem.  

Daarnaast zullen ook enkele gebruikers van warmtepompen hun ervaringen delen en krijgen de aanwezigen de kans hun vragen aan hen voor te leggen.  

Alle geïnteresseerden in dit thema zijn van harte welkom, zowel vennoten als niet-vennoten.  

Inschrijven voor dit community event doe je hier

Samenvatting infoavond Avelgem

Ruim 50 geïnteresseerden schoven op 14 juni aan in CC De Spikkerelle te Avelgem voor een infoavond over de warmtepomp. Een onderwerp dat in de bevraging van eind vorig jaar door de coöperanten meest naar voor was geschoven om hierover een community event te organiseren.  

Voormalig Vlaskracht bestuurder Mario Verhellen die als energiedeskundige advies verleent en renovaties begeleidt, lichtte tijdens zijn uiteenzetting het principe van de warmtepomp toe en ging ook dieper in op de investeringskost, terugverdientijd en rendabiliteit van verschillende soorten warmtepompsystemen.  

Wat leerden we van Mario? 

In een zeer goed geïsoleerde woning is een warmtepomp een efficiënt verwarmingssysteem waarmee u het milieu ontziet maar ook bespaart op energie. Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur maar functioneert zelf op elektriciteit. Die gratis energie kan warmte uit de bodem zijn of warmte die uit de lucht wordt gehaald.  

Principe 

Warmte onttrokken uit de bodem of uit de lucht wordt vermengd met een speciale koelvloeistof die al bij een lage temperatuur gaat koken en verdampen. Door dat gas samen te drukken met een compressor wordt het nog warmer. Denk aan fietspomp die warm wordt als u de uitgang dicht houdt als u de pomp samenduwt. Die warmte wordt gebruikt om de woning te verwarmen.  

Eenmaal de warmte is afgestaan wordt het gas terug vloeibaar maar moet nog meer afkoelen om terug warmte te kunnen opnemen en het proces opnieuw te laten starten. Door de druk te laten afnemen in een expantieventiel wordt de koelvloeistof terug voldoende koud om het proces opnieuw te kunnen laten opstarten. 

50° test 

Om te kunnen inschatten of uw woning geschikt is om te verwarmen met een warmtepomp is de 50° test een eenvoudige maar doeltreffende manier. Hiervoor zet u de temperatuur van uw CV-ketel op 50° en check dan of uw woning nog opwarmt en hoeveel tijd hiervoor nodig is. Lukt dit niet, maak dan eerst werk van het isoleren van de woning. 

Soorten warmtepompen 

Geothermische warmtepompen waarbij de warmte uit de bodem wordt gehaald zijn duurder in installatie maar wel de meest rendabele. Hiervoor zijn grondboringen nodig die soms tot 150 m diep kunnen gaan. Op sommige plaatsen wordt er een horizontaal ondergronds buizennet voorzien dat op die manier de warmte uit de bodem haalt. Is dit geen optie dan kan u kiezen om de warmte uit de lucht te halen met een luchtwarmtepomp die op het dak kan geïnstalleerd worden. De combinatie met zonnepanelen is altijd een voordeel.  

Premies 

Netbeheerder Fluvius voorziet verschillende subsidies die vanaf 1 oktober terug te vinden zijn op Mijn VerbouwPremie. Tot zolang kunnen geen aanvragen meer ingediend worden. 

Efficiëntie 

Om de efficiëntie van het systeem maximaal te verhogen, is investeren in slimme sturing sterk aan te bevelen.  Dit zijn beperkte investeringen die er wel voor zorgen dat de warmtepomp nog slimmer omgaat met zijn energieverbruik, rekening zal houden met de opwekking van uw zonnepanelen en het dynamisch elektriciteitstarief op de markt.   

De warmtepomp van Piet