Winddag 2021

Maak van wind een streekproduct.

Global Wind Day is een wereldwijd evenement dat jaarlijks op 15 juni plaatsvindt. Die dag staat wind centraal als bron van energie waarmee we onze energiesystemen opnieuw vorm kunnen geven, onze economie koolstofarm kunnen maken en waarmee ook de werkgelegenheid en economische groei wordt gestimuleerd. De Vlaamse burgercoöperaties voor hernieuwbare energie plannen voor Winddag 2021 verschillende acties om aandacht te vragen voor burgerparticipatie in windenergie.

De coöperatieve aanpak, waarbij burgers mee eigenaar kunnen worden van windturbines op land en op zee, is dé manier om lokale meerwaarde te creëren en te zorgen dat de energietransitie niet enkel duurzaam maar ook inclusief en democratisch is. Op die manier kunnen we van wind een streekproduct maken

Word ook windambassadeur en ondersteun Winddag 2021 op dinsdag 15 juni.

Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Steven Vromman (Low Impact Man), Isabelle Quirynen en Tom Geens (Coup de Chocolat), en nog vele andere waren van de eersten om zich als windambassadeur te melden. Deze week moesten we jammergenoeg afscheid nemen van poolreizeiger Dixie Dansercoer die ook een van onze windambassadeurs was. Als geen ander was hij overtuigd van de kracht van de wind en de noodzaak van een transitie naar duurzame energie in het voordeel van de planeet.

Ook jij kan windambassadeur worden.

  • Pas hiervoor je profielfoto op Facebook aan via deze link.
  • Stuur een mail naar Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir via www.burgerenergie.be/doemee. Of aan de ‘be-wind-voerders’ van jouw gemeente om een deel van de wind te ‘reserveren’ voor de eigen burgers.
  • Deel mooie foto’s van windenergie op sociale media met #GlobalWindDay #burgerenergie #dewindwaaitvooriedereen
  • Je kan ook mee gaan fietsen voor de Voltooiing van Windlandschap Eeklo:  https://www.ecopower.be/kalender/windweekend-in-eeklo.

#Burgerwind

Op 20 juni komen we naar buiten met een actie rond #burgerwind op zee: REScoop België waar onze coöperatie Vlaskracht deel van uitmaakt, is enthousiast en goed georganiseerd om de rol van rechtstreekse burgerparticipatie in windturbines op zee op zich te nemen. Samen met alle burgercoöperaties voor energie in Belgie wordt het mogelijk dat burgers rechtstreeks participeren in windturbines op zee. Hiermee waait een nieuwe wind vanuit zee door de burgercoöperaties voor energie in België.